Akselitiiviste

Oikealta nimeltään säteisakselitiiviste ja usein kuullaan puhuttavan pelkkänä ”stefana”. Akselitiiviste on tarkoitettu pyörivän liikkeen kohteisiin, joissa tiivistettävä aine (usein öljy) on pidettävä sisällä ja lika ulkona. Käyttökohteita on lukuisia, mutta useimmiten akselitiivisteitä löydetään muun muassa sähkömoottoreista, pumpuista ja raskaan teollisuuden koneista.

Hanki akselitiiviste alan asiantuntijalta!

Ota yhteyttä »

Akselitiivisteen rakenne

Akselitiiviste koostuu sisällä olevasta metallivahvikkeesta, jota mahdollisesti ympäröi elastomeeriosa. Perusrakenteeseen kuuluu luonnollisesti tiivistehuuli, joka tiivistyy akselille jousen avulla. Jousia on mahdollista saada erikseen ruostumattomana materiaalina. Akselitiivisteestä löytyy vielä usein pölyhuuli, joka pitää erilaiset likapartikkelit varmemmin ulkopuolella.

Yksinkertaista ja edullista

Yleisesti ottaen nämä akselitiivisteet ovat rakenteeltaan erittäin yksinkertaisia ja edullisia. Samalla ne ovat erittäin toimivia ja helppoja asentaa. Akselitiivisteitä on saatavilla useina eri malleina ja materiaaleina. Yleisin vaihtoehto on nitriilikumista (NBR) valmistettu kaksihuulinen tiiviste, jossa on jousellinen tiivistehuuli ja lisäksi vielä pölyhuuli. Akselitiivisteitä on saatavilla myös muina materiaaleina ja oikean toimivuuden kannalta on syytä varmistaa myyjältä kaikista sopivin tuote. Muita materiaalivaihtoehtoja on esimerkiksi fluorikumi (FKM, FPM, VITON), etyleenipropyleenidieenikumi (EPDM) tai polytetrafluorieteeni (PTFE, Teflon).

Nitriilikumi – NBR

Nitriilikumi on kaikista eniten käytetty materiaali akselitiivisteissä. Se kestää hyvin kulutusta ja useita eri aineita kuten mineraalipohjaisia öljyjä ja rasvoja. Käyttöä glykolipohjaisten jarrunesteiden kanssa ei kuitenkaan voida suositella. Nitriilikumisen akselitiivisteen sopiva käyttölämpötila on  -30 – + 100 asteen välillä.

Fluorikumi – FKM, FPM, VITON

Fluorikumi on hyvä materiaali kun tarvitaan suurempaa lämmönkestoa. Sen käyttölämpötila on parhaimmillaan -15 – +200 asteen välissä. Fluorikumi toimii myös hyvin mineraalipohjaisten öljyjen ja rasvojen kanssa sekä myös polttoaineiden.

Etyleenipropyleenidieenikumi – EPDM

EPDM-materiaalin ominaisuudet poikkeavat huomattavasti muista materiaaleista. Sen käyttölämpötila-alue on suuri -45 asteesta noin + 130 asteeseen. Se toimii hyvin kuumassa vedessä ja höyryssä sekä myös glykolipohjaisten jarrunesteiden kanssa. Mineraalipohjaisten öljyjen ja rasvojen sekä polttoaineiden kanssa käyttöä ei suositella.

Polytetrafluorieteeni – PTFE

Tätä materiaalia käytetään usein esimerkiksi ruokateollisuudessa. Sen käyttölämpötila-alue on kaikista suurin vaihdellen -90 asteesta + 250 asteeseen. Sillä on myös kaikista pienin kitkakerroin ja sitä voidaan käyttää useimpien materiaalien kanssa.

Luota asiantuntevaan palveluun

Laakeriteamin laaja akselitiivistevarastovalikoima tukee kokonaisvaltaisesti muun muassa eri kunnossapitoyrityksiä, jotka tarvitset tuotteet suoraan hyllystä odottamatta. Tällöin töitä voidaan jatkaa pikimmiten ilman odottelua. Valikoima on myös määrällisesti suuri, jolloin suuremmatkin tilaukset voidaan toimittaa nopealla aikataululla kilpailukykyisin hinnoin.

Olemme mielellämme apuna kun tarvitset laadukkaita akselitiivisteitä. Tavoitat meidät käymällä myymälässämme, soittamalla, laittamalla sähköpostia tai tilaamalla suoraan verkkokaupastamme www.laakerikauppa.fi.

Ota yhteyttä »